Naar aanleiding van de "openkerkendag, in het weekend van 1 en 2 juni ", laat de Wechelse Sint-Amelbergaparochie haar Kerkschatten zien.  Nog voor in Leuven de grote Coxie-tentoonstelling doorgaat kun je er al een schilderij van één van de Coxie-telgen bewonderen.
 
Je hoeft dus niet naar één of ander museum te gaan om in verwondering te geraken want gedurende dit weekend wordt de kerk van Wechelderzande een museum van religieuze kunst.
 
Ook aan de plaatselijke verhalen wordt aandacht besteed. Wie heeft ooit de gouden medaille van Frans Mercelis gezien en welke betekenis heeft ze ? Rafaël De Winter kent elke rechtgeaarde Wechelaar (Gebr. De Winterstraat) als stichter van de ‘fanfare Sint-Amelberga’, die na zijn dood een turbulente periode kende met een conflictueuze scheuring tot gevolg. Wat heeft hij met de kerkschatten te maken ? Ze komen die dagen hun kluis uit en worden tentoongesteld.
 
Tal van kelken, monstransen, cibories…, maar ook profane voorwerpen zullen te zien zijn. Allemaal zijn ze ofwel ooit aangekocht door het kerkbestuur of werden ze geschonken door priesters of door vrome parochieleden.
 
En wie kent er nog een ‘sautoir’, een ’parure’, een ‘pixis’ of een ‘custode’? Ze zullen te zien zijn ! En dan zijn er natuurlijk nog de misboeken in rood leren band of groene band met goudopdruk, de kerkelijke gewaden zoals kazuifels, koorkappen. Misschien herken je sommige nog uit je kindertijd ?
 
Dit alles kun je zien of meemaken in het openkerkenweekend dat doorgaat in de Sint-Amelgergakerk in Wechelderzande. Er zijn zowel op zaterdag als op zondag gidsbeurten voorzien om 11 u, 14u en 16u door Koen Verboven, Jules Van Olmen en Rosette
Dillen. 
 
In de viering van zaterdag 19 u en zondag 10 u zal de homilie ook een andere vorm en inhoud krijgen. Rosette Dillen zal in de homilie een uiteenzetting houden over het Sint-Amelbergaschilderij en –altaar, maar het zal niet louter een cultuur-historische exposé zijn. Ook
onze kerk- en parochiepatrones krijgt de nodige aandacht.
 
De Sint-Amelberga kerk in Wechelderzande ligt in de Heymansstraat in 2275 Wechelderzande. De tentoonstelling gaat door op zaterdag 1 juni vanaf 11 u tot na de viering van 19 u en op zondag 2 juni na de mis van 10 u tot 17u.